Oamenii strazii din Timisoara primesc o noua sansa la viata. Ce proiect inedit s-a infiintat aici

de: D. C.
10 02. 2019, 15:02

Oamenii strazii din Timisoara primesc o noua sansa la viata. Pana in prezent, 500 de oameni fara adapost au fost ajutati. Acestia au primit ajutor pentru a isi cumparat o locuinta intr-un centru rezidential din Timisoara. Tot ei au fost ajutati sa isi gaseasca si un loc de munca sau sa iasa la pensie, in functie de varsta.

Complexul de servicii „Sfântul Francisc” aparţine Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Timişoara. A fost inaugurat acum 4 ani, în urma unei investiţii de aproximativ un milion de euro, bani europeni.

Oamenii strazii din Timisoara primesc o noua sansa la viata

Complexul de pe strada Telegrafului din Timişoara are un serviciu social, o cantină socială, un centru rezidenţial pentru persoanele fără adăpost. Centrul are o capacitate de 54 de locuri, insuficiente pe perioada iernii.

„Centrul este împărţit în trei componente mari. Prima fază este serviciul de triaj, care înseamnă intrarea persoanelor fără adăpost. Acolo pot veni pentru a beneficia strict de igienizare, de deparazitare, echipare, servicii medicale, informare cu privire la ce drepturi au în comunitate, de ce pot beneficia. Dacă doresc să rămână, avem componenta de urgenţă. Acolo începe procesul efectiv de lucru cu ei, de evaluare iniţială, vedem care sunt nevoile lor, care sunt problemele lor şi în funcţie de asta se stabileşte echipa multidisciplinară, care plănuieşte împreună cu beneficiarul ce este de făcut pe viitor. Dacă sunt din alt judeţ, o lună de zile au dreptul să stea în centru, îşi identifică ei aici ceva de lucru şi vor să rămână în Timişoara. Dacă nu, noi în această perioadă luăm legătura cu judeţul de provenienţă, îi anunţăm că au o persoană aflată în situaţie de risc, pe care noi o s-o redirecţionăm spre judeţul de unde vin. Sunt foarte mulţi din Moldova şi din Oltenia. Majoritatea oamenilor fără adăpost sunt bărbaţi, 90%”, a declarat şeful centrului rezidenţial pentru persoanele fără adăpost, Delia Murariu.

Oamenii strazii din Timisoara – casa, masa si job

Oamenii strazii din Timisoara care vor sa fie reintegrati in societate beneficiaza de ajutor. Primesc cazare si masa gratuite, cel putin pentru doi ani. In tot acest timp, veniturile pe care si le procura se depun intr-un cont bancar. Banii sunt economisiti pentru momentul in care vor pleca din centru.

„Marea majoritate a persoanelor fără adăpost nu au acte de identitate. În primul rând, ne ocupăm să le facem actele de identitate. Dacă o persoană este aptă de muncă, identificăm un loc de muncă. Dacă are probleme medicale, vedem ce putem face, încadrare în grad de handicap, obţinere pensie de invaliditate. Dacă este bătrân, ne ocupăm să vedem dacă îi găsim loc la un cămin de bătrâni. Dacă este bătrân şi nu are niciun venit, vedem de unde găsim vechime, să le facem pensia. Dacă le găsim familia, este şi mai ideal, dar mai puţine cazuri am avut în care familia a fost un sprijin pentru noi. Toţi cei care muncesc şi toţi cei care realizează orice fel de venit, chiar şi din ajutorul social, au obligaţia contractuală să-şi depună 60% din venit într-un cont, pentru a-i ajuta atunci când pleacă de aici. Sunt cazuri în care vin cu o grămadă de datorii la diverse bănci, ori alea trebuie achitate. Sunt unii şi cu probleme cu alcoolul. Vara, mulţi care au probleme cu alcoolul preferă să stea pe stradă. Aici nu au voie să vină în stare de ebrietate, nu au voie să consume alcool. Avem în centru oameni care vin şi pleacă. Îi primim înapoi. Sunt foarte multe cazuri care nu au mai revenit din cauza restricţiilor. Aici nu pot să facă ce vor. Aici nu vii ca la hotel să dormi. Noi le cerem programul de la serviciu, se ia legătura cu angajatorii. Îi urmărim în vederea reintegrării sociale”, a afirmat Delia Murariu pentru mediafax.ro.

Om al strazii, reabilitat in Timisoara

Unul din beneficiari este Alexandru Silvester, de 66 de ani. Bărbatul aproape şi-a pierdut auzul, casa şi a locuit într-o colibă din lemn aproape 20 de ani. Acum este ajutat să se pună pe picioare de centrul. Locuie

„Steluţa a mai fost măritată o dată, avea trei copii. Fostul soţ a bătut-o foarte mult. Eu i-am dat o singură palmă, pentru că stătea pe pervaz şi mi-a fost teamă că o să cadă. Foarte bine m-am înţeles cu ea. După ce a murit, am fost depresiv, plângeam mereu, n-am mai putut să stau în colibă şi am fost primit la centru. Nu am avut niciodată probleme cu alcoolul, toată viaţa am muncit pe unde am putut. Aici la centru mă simt ca într-o familie”, a povestit Alexandru Silvester.